55 jaar de Pretentielozen

1966 – 2021: Van “kunstvriendenclubje” naar ruim 150 enthousiaste amateurkunstenaars

 • 1966

  Oprichting door Irene Hannivoort

  Het ontstaan van de vereniging, alsmede de ietwat bijzondere naamkeuze, is te danken aan de oprichtster, mevrouw Irene Hannivoort (1915-1987). Deze Apeldoornse vrouw van een tandarts, met een grote passie voor schilderen en beeldhouwen, verzamelt in de zestiger jaren een aantal gelijkgestemden om haar heen.

  Er is absoluut geen pretentie om origineel te zijn of om kunst te maken met een grote K. Iedereen die de behoefte heeft om creatief bezig te zijn is welkom bij de club!

  Tot 1986 blijft zij zeer actief betrokken bij de vereniging, die ondertussen een officiële naam krijgt: Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars ”de Pretentielozen”.

  Irene Hannivoort, geschilderd door Gerrit Verbeek

  Een paar werken van Irene Hannivoort

 • jaren 70-80

  Er wordt door de jaren heen naar hartenlust geëxposeerd

  In de 70-er en begin 80-er jaren in de Doekom, de Van Reekum galerij, Le Philosophe (restaurant van Joop Braakhekke) en zelfs in het Duitse Minden wordt in 1986 een tentoonstelling gehouden. Tot op de dag van vandaag is er een jaarlijkse tentoonstelling in het eigen atelier en een presentatie van werk van leden tijdens de jaarlijkse Culturele Pleinmarkt te Apeldoorn.

 • 1987

  Verhuizing naar Dovenetel 21

  Na een onderkomen te hebben gehad op verschillende plekken in Apeldoorn, verhuist de vereniging uiteindelijk in 1987 naar het voormalige schoolgebouw aan de Dovenetel 21 in de wijk Zevenhuizen, waar ze nog steeds is gehuisvest.

 • 2016

  50 jaar ‘De Pretentielozen’

  Een van de hoogtepunten is de viering van het 50-jarig bestaan in 2016 waarbij het aantal van 180 leden wordt aangetikt. Dit jubileum wordt groots gevierd en er wordt zelfs een jubileumboek uitgegeven.

  gemaakt door Karen van der Meer, bestaande uit kleine fotootjes van kunstwerken van leden

 • 2019

  Aankoop van Dovenetel 21, mede mogelijk gemaakt door een crowdfunding onder de leden

  Na een lange tijd van onzekerheid en veel bestuurlijk werk is Dovenetel 21 in 2019 eigendom geworden van ‘De Pretentielozen’. We betrekken zelf twee lokalen en de overige ruimte wordt verhuurd aan andere kunstenaars. De feestelijke opening van het gebouw vindt plaats op 22 februari door wethouder Detlev Cziesso, tijdens een goed bezochte receptie voor leden en belangstellenden.

 • 2021

  55 jaar ‘De Pretentielozen’

  Het bestuur bestaat momenteel uit 6 vrijwilligers. Er zijn 10 groepen met voor elke groep een professionele begeleider. Daarnaast zijn er leden die allerlei hand- en spandiensten leveren. Er is een eigen gebouw met o.a. een groot atelier voor de groepen en nog vier lokalen die worden onderverhuurd aan beroepskunstenaars.

  Het gonst van de creatieve activiteiten aan de Dovenetel 21! Een bloeiend en boeiend geheel!